Saturday, June 14, 2008
De arrogantie van de Europese Commissie
In reactie op de afwijzing van het Verdrag van Lissabon door de Ieren, gisteren, riep de voorzitter van de Europese Commissie Barroso: "Het verdrag is niet dood, het leeft". Hij riep alle landen die de goedkeuring nog niet hebben afgerond om het ratificeringsproces gewoon voort te zetten. In Nederland zal de Eerste Kamer het Verdrag binnenkort goedkeuren. Zo'n houding is nu precies de reden waarom mensen zich tegen de EU keren: het gaat maar door, ze trekken zich niets aan van de kritiek, en we hebben er niets over te zeggen.
"Hoe kunnen we ooit een einde maken aan dit Verdrag (kill this Treaty)?" vroeg een BBC-journalist gisteravond aan de Zweedse Eurocommissaris Waldström. Zij negeerde de vraag tot twee keer toe en gaf slechts diplomatieke verklaringen over het belang van het verdrag en het overleg dat volgende week zal plaatsvinden. De Engelsen zullen in de arrogantie van de Commissie een nieuw bewijs vinden voor hun nog steeds hardnekkige Euroscepsis. Een referendum in de UK komt er niet, maar het zou ongetwijfeld uitlopen op een nog grotere nederlaag voor de EU. En de vraag is hoe de stemming in andere landen zou uitpakken als het de bevolking gevraagd zou worden.
Het lijkt er op dat de nationale politieke kopstukken en de Brusselse politici nog steeds niet goed begrijpen welke rol zij in deze affaire spelen. Het niet serieus nemen van een nee-stem, het dreigen met allerlei onheil, het negeren van kritiek: het kan alleen maar leiden tot meer aversie tegen de EU.
De reactie van de Europese Groene Partij is in dit opzicht tweeslachtig. Het begint met een ferme stellingname dat de vernieuwing gewoon doorgezet moet worden, beetje à la Barroso. De nee-stemmers zijn immers misleid, zegt Philippe Lamberts. Aan de andere kant doet de EGP bij monde van Ulrike Lunacek een oproep voor een European Act for Democracy, een korte stellingname van de EU op enkele punten die het democratisch tekort zouden kunnen overbruggen: "namely the Charter of Fundamental Rights, a more democratic and representative decision-making process including a stronger role for both the European Parliament and national parliaments, and innovative ways of involving citizens in EU politics and governance, including measures like the Citizens Initiative." De EGP bepleit een Europa-breed referendum op één en dezelfde dag voor zo'n democratie-verdrag. Een voorstel om vast te houden voor de verkiezingscampagne volgend jaar.
Verdrag van Lissabon, Europese Groene Partij
Subscribe to:
Posts (Atom)