Wednesday, August 26, 2009

Steun de Noorse Groenen


De Miljøpartiet De Grønne (MDG) uit Noorwegen is een kleine partij. En dat willen de grote partijen daar graag zo houden. De MDG krijgt daarom geen toegang tot de (staats)omroep en mag nu zelfs geen betaalde reclame uitzenden. De Groenen vinden dit terecht in strijd met de democratie en zij roepen andere Europese Groenen op hen te steunen in hun campagne tegen dit soort discriminerende maatregelen. Je kunt een brief aan de verantwoordelijke minister sturen onder het motto: Support Democracy in Norway.
In Noorwegen zijn op 13 en 14 september algemene verkiezingen. Daaraan doen 11 partijen mee, waarvan 7 al in het parlement vertegenwoordigd zijn en wel zendtijd krijgen. Van de vier overigen krijgt nog één (communistische) partij ook zendtijd. De Groenen zijn dus uitgesloten.
Miljøpartiet De Grønne is lid van de Europese Groene Partij. Noorwegen is zoals bekend geen lid van de EU. De Groenen hebben ook altijd bezwaren gehad, net als de Zweden tot voor kort, maar er zijn inmiddels wel tekenen van een verandering op dit punt. Mocht Noorwegen binnenkort, net als IJsland alsnog een aanvrage doen voor lidmaatschap van de EU weten we nu op welk punt we in elk geval moeten letten.

Tuesday, August 25, 2009

Wat zijn jouw prioriteiten op ICT-gebied?


De Europese Commissie is bezig met de voorbereiding van nieuw ICT-beleid. Het huidige programma loopt in 2010 af. Welke prioriteiten moeten we stellen voor de volgende vijf jaar? Wie daarover wat wil zeggen kan tot 9 oktober een uitgebreide vragenlijst invullen. De vragen gaan onder meer over de bijdrage van ICT aan een duurzame samenleving, onderzoek en innovatie op dit gebied, de toegankelijkheid van het internet, regelgeving zoals copyright en privacy en publieke diensten via het internet. Je moet er wel even de tijd voor nemen want de Commissie is niet tevreden met makkelijke antwoorden. Veel vragen gaan niet alleen over doelen, maar ook over middelen (hoe denk je dat te kunnen bereiken) en voorbeelden van 'best practices'.
Deze consultatieronde is niet uniek. Regelmatig zet de Europese Commissie vragenlijsten uit onder het motto 'your voice'. Op dit deel van de site van EC vind je ook de resultaten van deze onderzoeken. Er lopen nog consultaties over bv. het rechtskader voor de bescherming van persoonsgegevens, maatregelen voor verantwoord lenen en het visserijbeleid. Recent afgesloten consultaties gingen over bv. energie-efficiëntie, autowrakken en 2012 als jaar van de actieve ouderen. Wat er verder met de resultaten van dit soort consultaties gebeurt is natuurlijk niet altijd even duidelijk. Het spoor volgen tot aan de besluitvorming is (nog) niet goed mogelijk. Maar inzicht in de agenda van de EC geeft 'your voice' wel en als zodanig lijkt het mij een aardige bron voor een pro-actieve Europese politiek.