Saturday, February 23, 2008

Privacybescherming Europees aanpakken


De Nederlandse regering heeft het plan om vingerafdrukken van alle Nederlanders in een database vast te leggen. Crimineel of niet, met of zonder verdenking. Iedereen wordt geregistreerd. Het plan ontmoet voorlopig nog weinig verzet tegen deze hulp aan Big Brother. GroenLinks, D66 en SP zijn tegen. Het is niet effectief, niet proportioneel en leidt naar een snuffelstaat, schrijft Marijnissen aan Arnoud Boer die een handtekeningenactie is gestart. Hoever moet de aantasting van de privacy gaan voordat mensen in actie komen tegen de aantasting van hun recht op privacy? Waar is het anarchistische, anti-bureaucratische sentiment gebleven waarmee bijna veertig jaar geleden de volkstelling in Nederland onmogelijk werd gemaakt. Toen nog met verwijzing naar de vreselijke consequenties die complete, goed geordende bevolkingsbestanden tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden gehad.
Inmiddels mogen we een voorbeeld nemen aan de Duitsers. Eind vorig jaar hebben meer dan 30.000 Duitsers een rechtszaak aangespannen tegen de overheid vanwege een wet bepaalt dat die verkeersgegevens van het internet en de telefoon langer dan een half jaar bewaard mogen worden. In Berlijn en Hamburg zijn betogingen gehouden.
Veel aantastingen van de privacy komen voort uit Europese afspraken. We hebben de kwestie van de passagiersgegevens gehad. Onder druk van Verenigde Staten is de EU uiteindelijk overstag gegaan om de Amerikaanse autoriteiten allerlei privacy-gevoelige gegevens te leveren van iedereen die vanuit Europa naar de VS reist. De verantwoordelijke Eurocommissaris Frattini heeft nu onlangs plannen bekend gemaakt om biometrische gegevens van mensen die Europa binnenkomen voor vijf jaar vast te leggen in een databank. Europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg betwijfelt of dat allemaal nodig is en mist bij dit soort maatregelen een uitgewerkt privacybeleid.
Helaas heeft het Europarlement (nog) te weinig bevoegdheden om dit soort maatregelen tegen te houden. Daarom moet de oppositie allereerst vanuit de landen gevoerd worden. Maar samenwerking kan het protest wel versterken. Aantasting van de privacy is een probleem dat in alle Europese landen speelt. Het zou daarom goed zijn als de Europese Groene Partij op dit punt een gemeenschappelijke actie zou organiseren om mensen te mobiliseren. Het lijkt mij een mooi actiepunt voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.