Sunday, April 12, 2009
Euroscepticisme: angst of kritiek?
Een meerderheid (62 %) van de Nederlanders vindt de Europese instellingen een verspilling van belastinggeld. Daarnaast vindt 61 % van hen dat de Europese Unie (EU) niet verder moet uitbreiden. Een kwart (24%) heeft weinig vertrouwen in de EU. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amsterdamse Center for Politics and Communication. Prof Claes de Vreese van de UvA die het onderzoek leidde verklaart de negatieve houding tegenover de EU uit angst voor een te grote EU, angst voor verlies van eigen identiteit en ontevredenheid over het functioneren van de EU. In reacties op de site Europa hoort bij Nederland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is te lezen dat het meer om kritiek gaat dan om angst. De kosten, met name de hoge Nederlandse bijdrage, spelen daarbij een grote rol, het gebrek aan democratie is ook een terugkerend punt alsmede de veel te snelle uitbreiding. In het onderzoek zelf scoort angst trouwens ook laag (14% voelt zich bedreigd, 52% is het oneens met deze stelling). Opvallend is dat bij heel veel vragen 'neutraal' het hoogste scoort. De meningen zijn kennelijk nog niet zo uitgesproken en dat betekent dat wat meer feitelijke voorlichting bepaald niet overbodig is. En ervaringen van mensen die Brussel van nabij hebben meegemaakt, zoals Kathalijne Buitenweg, zie haar interview met de NOS: "Het is woekeren met de macht".
Thursday, April 9, 2009
GroenLinks verliest in eerste Europese poll
Voor GroenLinks heeft de Engelse opiniepeiler Predict 09 EU geen goed nieuws. De Londense professor Simon Hix heeft een Europese politieke barometer gemaakt en hij voorspelt voor GL een daling van het percentage kiezers van 7,4 in 2004 naar 6, 2 in 2009. Dat betekent dat we nog maar één zetel zouden overhouden. Ook PvdA, CDA en VVD verliezen. De SP wint twee zetels, Wilders 3, D66 krijgt er een bij en de Partij voor de Dieren zou er ook een krijgen. De NRC trekt de conclusie voor Europa als geheel dat extremistische groepen links en rechts geen winst van betekenis boeken. Voor Nederland gaat dat dus niet op.
Voor de Green Party of England en Wales zijn de vooruitzichten nog slechter: beide zetels gaan verloren. De Duitsers verliezen 3 van de 13 zetels, de Fransen van 6 naar 2. Winst is er voor de Deense SF (+1) en de Tsjechen (nieuw, 1 zetel). In totaal gaat de Groene Fractie er op achteruit van 43 naar 39, maar dat heeft ook te maken met de inkrimping van het parlement.
Monday, April 6, 2009
Het groene geluid in Europa
De Groenen in München hebben met succes gepleit voor het opnemen van een aantal ex-gevangenen uit Guantánamo Bay. Het gaat om Oeigoeren, een islamitische minderheid in China, waarvan er al een aantal in München in ballingschap leven. Ze zijn jaren geleden in Pakistan opgepakt door de VS op verdenking van samenwerking met Al Quaida.
Vandaag vergaderen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU over steun aan de VS bij de opvang van gevangenen uit Guantánamo Bay. De stemming was tot nu toe niet erg positief. Zo vond Manfred Weber, een duits lid van het Europees Parlement namens de CSU, dat de VS "het probleem dat ze zelf geschapen hebben ook zelf maar moeten oplossen." Nu zelfs zijn partijgenoten in München door De Groenen zijn omgepraat komt ook Weber hopelijk tot rede.
Het is natuurlijk ook nogal hypocriet om de zaak zo af te doen. Europa, en zeker rechts Europa, heeft de VS ten volle gesteund in het anti-terrorisme beleid waar Guantánamo Bay een uitvloeisel van is. En de EU is zelf ook niet vies van juridisch discutabele maatregelen. De zwarte lijst voor vermeende terroristen die individuen en organisaties zonder enige vorm van proces van bronnen van inkomsten berooft bestaat nog steeds. Vorige week werd bekend dat de enige Nederlander die op die lijst staat, de Filippijnse balling José Maria Sison, definitief is vrijgesproken van vervolging door het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hoogste tijd dus om hem ook van de Europese terroristenlijst te halen.
anti-terrorismebeleid, Guantánamo Bay
Subscribe to:
Posts (Atom)