Tuesday, November 13, 2007

EU schendt mensenrechten

Dick Marty, de Zwitserse jurist-onderzoeker, die eerder de CIA-gevangenissen in Europa onderzocht, levert nu harde kritiek op de z.g. terroristenlijsten van de EU en de VN. De procedures op grond waarvan iemand op een lijst komt en de onmogelijkheid om er weer af te komen zijn in strijd met fundamentele principes van mensenrechten. Een seriemoordenaar heeft meer rechten dan iemand die op zo'n lijst staat, zegt Marty. Zijn rapport is aanvaard door de Juridische Commissie van het parlement van de Raad van Europa in Straatsburg en komt in januari in het parlement zelf aan de orde.
Als het parlement het advies van de Commissie serieus neemt kan dat niet zonder consequenties blijven, zou je zeggen, aangezien alle EU-landen ook lid zijn van de Raad van Europa. Maar nog beter lijkt het me als het Europese Parlement net als bij de zaak van de CIA-gevangenissen deze lijsten zelf ook op de agenda zet en op onderzoek uitgaat. Het EP kan meer bereiken dan het parlement van de Raad van Europa.
Het rapport van Marty is een steuntje in de rug voor de in Nederland verblijvende Filippijnse communist José Maria Sison. Ook hij staat al vijf jaar zonder enige vorm van proces en op gronden die om veiligheidsredenen niet openbaar gemaakt worden op de lijst. Dit houdt in dat zijn bankrekening is geblokkeerd, dat hij geen uitkering krijgt en niet mag reizen. Deze zomer kreeg hij eindelijk gelijk van het Europese Hof, maar vlak daarvoor had de EU hem met een slecht onderbouwd verhaal opnieuw op de lijst gezet, zodat zijn advocaat een nieuwe procedure moest starten. Als het EP het rapport van Marty nu oppikt kan een herhaling in de toekomst hopelijk voorkomen worden.

,

No comments: