Friday, May 22, 2009

Europe Ecologie


De Franse coalitie Europe Ecologie van Les Verts en onafhankelijken, met Danny Cohn Bendit als lijsttrekker, doet zijn naam eer aan. Ze richten de blik ook op de campagne in andere Europese landen. Zoiets mis ik nog bij Zin in Europa. Europe Ecologie levert ook informatie over het stemgedrag van leden van het EU-parlement op een aantal groene issues. Daaruit is onder meer af te leiden hoe weinig groen de vertegenwoordigers van CDA, VVD en D66 hebben gestemd.

Saturday, May 16, 2009

Europees flyeren


Flyeren voor de Europese verkiezingen in de buurt van een toeristische attractie als de Utrechtse Domtoren is een leuke Europese ervaring. Vanmiddag heb ik Fransen de weg gewezen naar Danny Cohn-Bendit en Vlamingen naar Bart Staes. Ik heb ook een Engelsman, een Italiaan en een groep Polen een stem op onze partners bij de Europese Groenen aanbevolen. Met een Zweed heb ik gesproken over het verschil tussen Nederlandse en Zweedse Groenen. En ik kon ze allemaal vragen om de petitie voor de Green Deal te ondertekenen.
Terwijl we bij andere verkiezingen weinig te zeggen hebben op het "I am not from here", is dit een mooie gelegenheid om iets van de groene Europese samenwerking te laten zien. Alleen de twee Japanse meisjes en de jongen uit Algerije had ik helaas niets te bieden.

Friday, May 8, 2009

Bos heeft Brussel niet nodig


"Als wij in Nederland duurzame energie een nieuwe impuls willen geven dan zie ik niet waarom we daar Brussel voor nodig hebben." Dit is geen uitspraak van Matlener of Van Balen, maar van PvdA minister van Financiƫn Wouter Bos. Hij heeft "Brussel" niet nodig zegt hij in reactie op Guy Verhofstadt die woensdag j.l. zijn boek over Europa kwam presenteren bij Pauw en Witteman. Verhofstadt bepleit in zijn boek grote investeringen in de Europese economie door de EU om de crisis te boven te komen. Als elk land voor zich probeert om er uit te komen, zegt hij met verwijzing naar IMF adviezen, zal dat de crisis alleen maar verergeren. Bos is het dus niet met hem eens. "Waarom zou hij niet voor een gezamenlijke aanpak zijn?" vroeg Witteman. Verhofstadt meende (vrije vertaald) dat sommige politici te gemakkelijk meegaan met de eurosceptische wind die hier en daar waait. En dat leidt er dan toe dat men eigen daden boven een gezamenlijk optreden stelt. Het is een opmerkelijke stellingname die de gespletenheid van de PvdA duidelijk maakt. Van lijsttrekker Berman zul je zoiets niet horen. Maar Bos is bang voor de SP en profileert zich op een zielige manier als voorstander van de "minder-Brussel"- koers.