Monday, April 6, 2009

Het groene geluid in Europa


De Groenen in München hebben met succes gepleit voor het opnemen van een aantal ex-gevangenen uit Guantánamo Bay. Het gaat om Oeigoeren, een islamitische minderheid in China, waarvan er al een aantal in München in ballingschap leven. Ze zijn jaren geleden in Pakistan opgepakt door de VS op verdenking van samenwerking met Al Quaida.
Vandaag vergaderen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU over steun aan de VS bij de opvang van gevangenen uit Guantánamo Bay. De stemming was tot nu toe niet erg positief. Zo vond Manfred Weber, een duits lid van het Europees Parlement namens de CSU, dat de VS "het probleem dat ze zelf geschapen hebben ook zelf maar moeten oplossen." Nu zelfs zijn partijgenoten in München door De Groenen zijn omgepraat komt ook Weber hopelijk tot rede.
Het is natuurlijk ook nogal hypocriet om de zaak zo af te doen. Europa, en zeker rechts Europa, heeft de VS ten volle gesteund in het anti-terrorisme beleid waar Guantánamo Bay een uitvloeisel van is. En de EU is zelf ook niet vies van juridisch discutabele maatregelen. De zwarte lijst voor vermeende terroristen die individuen en organisaties zonder enige vorm van proces van bronnen van inkomsten berooft bestaat nog steeds. Vorige week werd bekend dat de enige Nederlander die op die lijst staat, de Filippijnse balling José Maria Sison, definitief is vrijgesproken van vervolging door het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hoogste tijd dus om hem ook van de Europese terroristenlijst te halen.

,

No comments: