Saturday, June 16, 2007

Een goed debat over de toekomst van Europa


Aan de vooravond van de Eurotop komend weekend heeft de Tweede Kamer een serie discussiebijeenkomsten belegd om te horen hoe er nu in het land wordt gedacht over de toekomst van Europa. Op 4, 5, 6 en 7 juni kon je daarvoor terecht in resp. Groningen, Apeldoorn, Eindhoven en Den Haag. Ik kon geen van de vier avonden, maar dankzij de inzet van moderne ICT kun je tegenwoordig van achter je pc overal bij zijn. Kijk maar eens op: Europa hoe nu verder?
Ik heb een deel van de bijeenkomst in Den Haag gevolgd en een stukje gezien van wat er in Apeldoorn gebeurde. Wat mij opviel is dat beide zalen afgeladen waren. GroenLinks was goed vertegenwoordigd, mede dankzij warming-up bijeenkomsten waar in totaal bijna honderd mensen op af kwamen. Geen slecht resultaat. Europa leeft!
Veel van de discussiebijdragen die ik heb gezien waren zinnig, redelijk en to the point. Het was duidelijk dat de mensen die de gelegenheid hebben aangegrepen om kamerleden hun mening te laten horen ook hadden nagedacht over het onderwerp. De meerderheid in Den Haag leek me wel pro-Europees, maar zeker niet zonder kritiek. De discussie over wel of niet belastingharmonisatie (meerderheid vóór) was een mooi voorbeeld van een inhoudelijk debat, zoals we dat helaas tijdens de referendumcampagne veel te weinig hebben gezien. Ik ben er bepaald niet pessimistischer op geworden dat we ook in Nederland nog eens een goed debat kunnen krijgen over Europa, als Europeanen onder elkaar. Ik hoop wel dat kamerleden daarvoor dan ook het goede voorbeeld zullen gaan geven. In deze discussies waren hun reacties over het algemeen nogal oppervlakkig, naar mijn indruk sterk ingegeven door de nationaal politieke verhoudingen (regeringspartij of oppositie). Een van de insprekers zei, daarnaar gevraagd, dat hij sprak 'als Europeaan'. Dat had ik graag van een van de kamerleden gehoord.
De afgelopen maanden hebben we overal in het land ministers aangetroffen om met burgers te praten. Over die PR-tour zijn al de nodige kritische kanttekeningen gemaakt. Maar kamerleden zijn wat mij betreft niet vaak genoeg in het land om opinies te peilen. Zij zijn uiteindelijk onze vertegenwoordigers. Daarom: meer van deze debatten, ook als er straks nieuwe stappen worden gezet richting een of ander grondwettelijk verdrag. En dan graag ook debatten op Europees niveau, dus niet alleen met Nederlanders onder elkaar. De mogelijkheden zijn er. Zie het initiatief van de Europese digitale krant Café Babel.
,

No comments: