Friday, June 29, 2007

Het nationalistische socialisme van de SP


Wat drijft Van Bommel? Het woensdag gehouden kamerdebat over de resultaten van de Eurotop laat weinig verschil meer zien tussen Van Bommel en Wilders. De SP keert zich tegen het opheffen van het vetorecht op een aantal gebieden "omdat landen dan dingen door de strot geduwd krijgen die ze niet willen". Daarbij noemt hij met name de mogelijkheid dat Nederland gedwongen zou kunnen worden een bepaalde hoeveelheid asielzoekers op te nemen. Nog afgezien van het feit dat de opheffing van het veto het ook mogelijk maakt dat er dingen gerealiseerd kunnen worden die we wél graag willen, kun je je afvragen wat de opstelling van de SP met socialisme te maken heeft. Ik dacht dat het bij socialisme ging om het opkomen voor de arbeidersklasse en niet voor een heel land.
Wat wil de SP? De EU is al veel te lang een overwegend economisch project. Het gaat op de eerste plaats om het bieden van grensoverschrijdende speelruimte aan bedrijven. Wil de SP dat zo houden? Of is het ook mogelijk te praten over sociale hervormingen? Van Bommel prijst de positie van de Engelsen. Uitgerekend zij profiteren op economisch vlak van de EU, maar wensen hun eigen arbeidersklasse zo veel mogelijk onder de duim te houden.
Het kan ook nog platter. De SP laat zich inspireren door problemen bij de naaste concurrent PvdA en de mooie cijfers in de peilingen voor de eigen partij. Afstand nemen van de PvdA versterkt de eigen positie. Europa als puur nationaal politiek issue. Maar wat heeft dat nog met socialisme te maken?

No comments: