Saturday, June 9, 2007

Eurlings tegen Europa


Minister van Verkeer Camiel Eurlings, voormalig Europarlementariër, heeft bezwaar tegen extra geld voor het Europese Galileoproject voor satellietnavigatie. Voor de radio zei hij het ongeveer zo: "Europa moet voor dit project zelf geld zien te vinden, ik wil niet dat de Nederlandse belastingbetaler hiervoor opdraait. Europa heeft zijn eigen potten."
Over de waarde van het Galileoproject wil ik het hier niet hebben, daar weet ik te weinig van en van de verhalen in de media word je ook niet veel wijzer. Maar de argumentatie waarmee Eurlings zijn standpunt verdedigt vind ik wel discutabel. Hij doet het voorkomen alsof er een Brusselse instantie is met eigen financieringsbronnen, die een duur project niet rond krijgt en daarom bij aangesloten landen gaat bedelen. Nederland tegen Europa. Dat is het beeld. In werkelijkheid is er natuurlijk geen Europa zonder aangesloten landen en zijn er geen Europese potten zonder Nederlands geld. Wat Eurlings zou kunnen zeggen is: wij vinden deze uitgave onverantwoord duur, je kunt er beter andere dingen mee doen. Wij geven de prioriteit aan, noem maar wat, het milieu of sociale programma's. Eurlings zet echter, net als Zalm met zijn verhalen over dat Europa te duur is, de Nederlandse burger op tegen Europa als geldverslindend project van anderen, buitenlanders (!), waar Nederland voor moet oppassen. Het is een onjuiste voorstelling van zaken omdat Nederland, financieel en beleidsmatig, medebestuurder is van de EU en daarvan ook de vruchten plukt. Eurlings schept met deze benadering een klimaat dat de euroscepsis voedt en dat een serieus oordeel over een nieuw grondwettelijk verdrag bij voorbaat onmogelijk maakt. Met een dergelijke invalshoek zal het debat net als in 2005 gaan over Nederland tégen Europa, Nederland óf Europa, en niet waar het eigenlijk over moet gaan: de vormgeving van Europese instituties, de grondrechten en de democratisering. Als dit de toon van de regering wordt de komende jaren zal er geen sprake kunnen zijn van een eerlijk referendum over Europa, dan blijft het alleen gaan over Nederland en nationale belangen. Ik betwijfel ten zeerste of we dan nog wel voor een referendum moeten blijven pleiten.

,

1 comment:

Unknown said...

but don't you think that knowledge of Galileo's satellite program is precisely the relevant issue? some things should be pay "by brussels" and some others "by the countries". To choose from where the correct fundings come, we should know what are we talking about, no?